10 Ekim 2012 Çarşamba

GAZiANTEP GEZiLECEK YERLER



Anasayfa  ///  Ankara ///  İstanbul  ///  İzmir   ///  Eskişehir  ///  Gaziantep /// Bartın Amasra ///  Rize /// Trabzon  /// Ordu /// Sinop

                                                          GÜNEYDOĞU İNCİSİ

     Gaziantep... Doğu ile Batı arasında kalmışlığın en somut halinin yaşandığı yer. Güneydoğu Anadolu'nun en gelişmiş şehri. Ülkemizin en büyük şehirlerinden biri.

     Uzun zamandır merak ettiğim ve görmek istediğim bu şehre nihayet ayak bastım. İyi ki de erteleyip yaza bırakmamışım. Keza bu mayıs aylarında bile kimi zaman bunaltıcı derecede sıcak olabiliyor.

     Gaziantep'e Ankara'dan karayolu ile 10 saatte ulaştım. Dilerseniz sık uçak seferleri de var. İstanbul'dan uçakla 1 saat 20 dakika sürüyor. Havaalanı Gaziantep'in merkez ilçelerinden Oğuzeli civarında. Havaş ile şehir merkezine kadar gelebilirsiniz.Ücret 10 tl civarında. Ben merkezde Gaziantepspor'un maçlarını oynadığı Kamil Ocak Stadyumu'nun önünde indim. İner inmez Gaziantep Kalesi'ni ve Demokrasi Meydanı'nı görebilirsiniz. Şehir merkezinde  her bütçeye uygun oteller var, konaklama problem değil. ayrıca alternatif butik oteller de mevcut. Butik oteller eski Antep evlerinin restore edilmesiyle hizmete açılmış, şık yerler.
Ben otelime yerleştim ve hemen ardından ilk iş olarak Antep usulü bir kahvaltı için yola düştüm.




Antep'te kahvaltıda ne yenir? ilk yanıt katmer. Katmer deyince nereye gidilir? Elbette Katmerci Zekeriya Usta. Zekeriya Usta'yı bulmak için önce Balıklı Parkı'na gidin. Orada Gaziler Caddesini sorun. Gaziler Cadesi'nin ara sokaklarından birinde küçük bir işletme burası. Ama katmerinin ünü çok büyük. Katmerin yanında süt ya da çay içebilirsiniz. Katmer 12 tl idi. Antep'in katmeri şekerli ve fıstıklı, sıcak sıcak fırından çıkıp servis ediliyor ve çook lezzetli. Yemeden gitmeyin.

Diğer bir kahvaltı alternatifi ise beyran. Etli, sıcak, acılı, sarımsaklı bir çeşit çorba. Ve evet, kahvaltıda yeniyor. Midesine güvenenler, Metanet Lokantası bu işte bir numara diye duydum.

   Diğer bir kahvaltı önerisi- daha kahvaltı faslındayız ve tavsiyeler bitmiyor, Antep işte, ne diyeyim- nohut dürüm. Nohut dürüm şehir merkezinde pek çok dürümcüde bulunabilecek bir yemek.Acılı ve sade seçenekleri var.

Gaziantep Kalesi hemen şehir merkezinde. Mutlaka ziyaret edilmeli. Hatta kaleden dönüşte yine o bölgede, yeri biraz karışık olan ama herkesin bildiği yani sorarak kolaylıkla bulabileceğiniz İmam Çağdaş'a uğrayıp tıka basa yemek yiyebilirsiniz. Patlıcan kebabı, simit kebabı farklı tatlar arayanlar için ideal. Yabancı olduğunuz söylerseniz size tatmanız için Ali Nazik, fındık lahmacun ve karışık kebap önereceklerdir.  Deneyin. Tabii yanında Gavurdağı salatası da. Ayran tasta geliyor ve kaşıkla içiliyor.

Yemek sonrası dünyaca ünlü antep baklavasının da tadına bakın. İmam Çağdaş bu konuda başarılı yerlerden. Ama Koçak Baklava bence en iyisi.

Yemeğin ardından İmam Çağdaş'ın hemen karşısında Zincirli Bedesten gezilebilir. Sonrasında yine aynı bölgede birkaç yüz metre ileride Bakırcılar Çarşıs'na gidin. Belediye tarafından restore edilmiş. Sokaklar çeşit çeşit hediyelik eşya ve bakırdan malzemelerle dolu. Tabii Holywood film yapımcılarının bile burdan sipariş ettiği "Yemeni " adı verilen ayakkabıları da inceleyin. Çok otantikler. Birer tane edinmek için can atacaksınız.



Bakırcılar çarşısında Tütün Hanı adında taştan bir han var. içinde nargile çay keyfi yapabilirsiniz. Yine Tütün Hanı'nın içerisinde bulunan Mağara Kafe özellikle sıcak bir Antep günü yaşıyorsanız sizi serinletecektir. Sahiden de mağara içerisine giriyorsunuz çünkü.

Hazır Karagöz adındaki bu mahalledeyken yediklerinizin üzerine güzel bir kahve içmek isterseniz durağınız mutlaka Tahmis Kahvesi olmalı.

400 yıllık bir bina olduğunu öğrendik. Çok farklı bir atmosfer; turistler, yöresel kıyafetleriyle müzik yapıp antep türküleri söyleyen çalgıcılar, bir kenarda tüm bu hengameden uzak  40 yıllık adetlerini yerine getirerek kağıt oynayan yaşlı amcalar...
Sımsıcak bir dekor. Tahmis Kahvesinin Menengiç Kahvesi meşhur. Menengiç Kahvesi neredeyse şifalı diyebileceğimiz pek çok derde derman bir kahveymiş.

botanik bahçesi           
Bu tarihi bölgeden biraz uzaklaşıp çiçeklerin arasına karışmak isterseniz Botanik Bahçesine gidebilirsiniz. Bunun için Kamil Ocak Stadyumu'nun oradan- bulunduğunuz Karagöz caddesine yürüme mesafesinde- tramvaya binin. Kart27 almayı unutmayın tabii. Masal Parkı durağında tramvaydan inin. Çocuklar için çok keyifli bir yer olacağına inandığım Masal Parkı'nın Saray kulelerini şöyle bir gezdikten sonra aynı parkın devamında bulunan Botanik Bahçesini ziyaret edin. Özellikle Nisan ayındaysanız rengarenk yüzlerce lalenin içinde kendinizi kaybedebilirsiniz.

Botanik Bahçesi'nden sıkıldınız mı? Hemen yanında göreceğiniz Planeteryum'a uğrayabilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler kubbe şeklindeki sinema salonunda tavana yansıtılan çizgi filmi izleyebilirler. İnsana filmin içindeymiş hissiyatı veriyor. Ardından alt kalttaki bilim merkezinde hep bildiğimiz bilimsel gerçeklerin doğruluğunu deneylerle test etme imkanınız var.

2. GÜN
Güne Zeugma Müzesiyle başlayın. Tarihi İpek Yolu üzerinde büyüük bir bina. Yolun ortasında deve heykellerinden adeta bir kervan oluşturulmuş. Şehir Merkezinden Taksiyle 12-13 tl'ye ulaşabilirsiniz. Şehrin insanı gibi hissedip otobüsle gitmek isterseniz Demokrasi Meydanı'ndan karşı caddedeki durağa geçip "Cumhuriyet" yazılı sarı tabelalı otobüslere binebilirsiniz. Hemen önünde inebilirsiniz.

Müze çok görkemli ve yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlıyor. Bir saatinizi burada geçirdikten sonra hemen arka sokakta bulunan Halil Usta'ya mutlaka girin. Mutlaka. Salatası, ayranı bakır taslarla geliyor. Mutlaka yemeniz gereken şey ise tabii ki küşleme. Emin olun bu tadı unutamayacaksınız. Herkes yemek istediği kebabı seçiyor bi de ortaya küşleme istiyor. çok salaş bir mekan. Ama çok kalabalık. Pazar günleri kapalı oluyormuş, planınızı buna göre yapın. Akşam 15.00 civarı da kapatıyorlarmış. Duvarlar boydan boya burayı ziyaret eden ünlülerin fotoğraflarıyla kaplı. Sahibi tüm güler yüzüyle kasada duruyor.

Hayvanat Bahçesi de Gaziantep'in turist çeken yerlerinden. Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçelerinden biri burası. Şehir merkezine epey uzak ancak otobüs seferleri var. Merkezde Yeşilsu parkından otobüsler geçiyor. Özellikle yaz aylarında ulaşım sıkıntısı yok denebilir.

Bu hayvanat bahçesinin en güzel yanı hayvanlara doğal ortam sağlaması bence, kafesler oldukça geniş. Hayvanat bahçesi Burç Ormanı içine kurulmuş ve etrafından geniş piknik alanları var.
Antepliler piknik yapmayı gerçekten seviyorlar. Özellikle hafta sonları iğne atsan yere düşmüyor. Mangal kokuları yükseliyor buram buram her yerden.


Söz konusu Gaziantep olunca yemek tavsiyeleri bitmek bilmiyor. Tavacı Recep Usta ve Bayazhan da şehirdeki diğer alternatifler. Diğer mekanlara göre biraz daha pahalı olduklarını söylemeliyim. Tavacı Recep Usta'da iki kişi bir kaburga dolması sipariş ettik. Salata, dolma, içli köfte, tatlı ve çay da ikram ettiler. İki kişi 100 tl hesap ödedik. Özellikle kuru dolmalar enfesti.
Yemeğin yanında alkol de almak isterseniz Bayazhan'ı tercih edebilirsiniz. Bayazhan restore edilmiş tarihi bir bina. İçeri girince büyük bir avluyla karşılaşıyorsunuz. Avlu üçe bölünmüş; bar, restoran ve meyhane bölümleri var.

Güne tatlı bir son vermek isterseniz de Erçelebi Kömürde Kadayıf'a gidin derim ben. İki kişi ortaya bir peynirli künefe söyledik, süt ve su ile beraber 19 tl tuttu.




Anasayfa  ///  Ankara ///  İstanbul  ///  İzmir   ///  Eskişehir  ///  Gaziantep

1 yorum:

  1. Gezmeli Yerler Dünyanın gezmeli, görməli, gezilecek yerler barədə, ən son turizm xeberleri və turizm bloqu, səyyah fikirlərini bizim səyahət blogunda məlumatları tapa bilərsiniz.
    Please click for more information href="https://gezmeli.az/"

    YanıtlaSil

gezi